Maksim ammattilaiseksi Italian vesipallokentille

28.1.2017

Maksim Stronsev teki vuoden alussa ammattilaissopimuksen Italialaisen Pallanuoto Como ASD vesipalloseuran kanssa. Tässä Maksimin kuulumisia Italiasta.

Vuoden vaihteessa Raul Perian kertoi minulle, että yksi joukkue Italiassa etsii kaaripelaajaa. Hän uskoi, että tulisin pärjäämään kyseisellä tasolla ja kehotti käymään näyttäytymässä siellä. Heti vuoden ensimmäisellä viikolla otin heihin yhteyttä ja 9. päivä olin jo Comossa. Olin täällä Italiassa  3 päivää jonka jälkeen sovimme, että tulen takaisin seuraavan viikon tiistaina, sillä ensimmäinen peli oli jo kyseisen viikon lauantaina. Seura siirto tehtiin tosi tiukalla aikataululla. Tein joukkueen kanssa sopimuksen, jonka nojalla saan asunnon, ruokaa aamutreenien jälkeen ja vähän rahaa arjen kulujen kattamiseen.

Italiassa on kova taso vesipallossa. Täällä on pääsarja (A1) jossa pelaa 14 joukkuetta. Seuraava sarja on A2 joka on jaettu kahteen lohkoon, joissa kummassakin on 12 joukkuetta. Itse pelaan kolmannessa sarjassa joka on B1. Se on jaettu neljään lohkoon joissa kaikissa on 10 joukkuetta. Italiassa myös pelataan C ja D sarjaa. 

Mielenkiintoista on se, että pääsarjassa saa pelata neljä ulkomaalaista yhtä joukkuetta kohden kun taas muissa sarjoissa vain yksi ulkomaalainen per joukkue. Näin ollen pääsarjaa lukuun ottamatta sarjat pyörivät lähestulkoon kokonaan italialaisten pelaajien voimin.

Pallanuoto Como ASD on uusi joukkue, joka muodostui noin 2 vuotta sitten. Ennen Comossa oli yksi joukkue joka pelasi pääsarjassa, mutta sisäisten erimielisyyksien johdosta joukkue jakaantui kahtia ja uusi joukkue joutui aloittamaan kaiken alusta. Viime kaudella joukkue oli lohkossaan neljäs, mutta tänä vuonna tähtäimessä on  seuraavaan sarjaan ylentyminen. Joukkue sai myös nyt riveihinsä sisilialaisen sentterin puolustajan (31) joka pelasi keskitasoisessa pääsarjan joukkueessa ja oikean laidan kaaripelaajan (23) joka on myös Sisiliasta, mutta pelasi A2 sarjassa. Kyseisellä pelaajalla on erittäin hyvä peippi ja heitto. Näin ollen tällä kaudella joukkueessa on 7-8 pelaajaa jotka ovat joko A1 tai A2 tason pelaajia. Lähestulkoon kaikki pelaajat ovat tulleet muista kaupungeista Comoon pelaamaan. Ainoa ongelma on materiaalin suppeus. Avaus ketjun lisäksi penkillä istuu 5-6 pelaajaa joista 2-3 tosi nuorta junioria.

Como harjoittelee 7 allastreeniä ja 3 Sali treeniä viikossa + joka lauantai on peli. Kauden alussa oli 8 allas + 4 salitreeniä, mutta nyt kun kausi alkoi niin valmentaja kevensi harjoitus taakkaa. Joukkueessa on 7 pelaaja + minä jotka käyvät aina kaikissa treeneissä ja loput käyvät vain iltaisin eli 4 treeniä viikossa. Ma, ke ja pe on aamutreenit. Silloin meillä on 1,5h salia, jolloin tehdään valmentaja tekemä ohjelma ja venyttely. Tämän jälkeen noin tunnin tauko ja 1h uinti. Uinnit on tehty tosi lajin omaisiksi. Uidaan paljon sprinttejä ja uinnin ohella/välissä tehdään pallon suojaus harjoituksia, peippaamista, jalkoja yms. Kokonaisuus on vesipallon kannalta hyvin kehittävä tunnin pituinen setti. Iltaisin uidaan 15-45min, tehdään jalkoja ja sitten päivästä riippuen ylivoima, pelaaminen, heittäminen yms. Joka keskiviikko käydään Luganossa (Sveitsi) pelaamassa harjoitus matseja paikallista joukkuetta vastaan (Sveitsin ylivoimainen mestari, sillä sielläpelaa 3 Italian maajoukkue pelaajaa). Viikko päättyy aina lauantaina jolloin on peli. 

Joukkuetta valmentaa kroatialainen valmentaja jolla on tosi paljon kokemusta. Hän on valmentanut mm. Jugoslaviassa, Kiinassa, Italiassa ja Kazakstanin naisten maajoukkuetta. Valmentaja on hyvin temperamenttinen. Hän antaa paljon palautetta ja huomauttaa pelaajien tekemistä virheistä välittömästi.

-Maksim