Turun Uimareiden naisille historiallinen seurajoukkueiden PM-voitto

11.10.2018

Turun Uimarit järjesti viime viikonloppuna Impivaarassa seurajoukkueiden PM-kisat. Perjantaista sunnuntaihin kisatussa turnauksessa naisten mestaruudesta kamppaili viisi joukkuetta ja miesten seitsemän. Turun Uimareiden naisten joukkue on panostanut syksyn vahvasti kansainvälisiin peleihin ja kotialtaan PM-kisa oli joukkueen syksyn päätavoite. Ennen tätä turnausta joukkue oli hakenut kokemusta kovista otteluista niin Sveitsistä kuin Prahan EU Nations -turnauksesta. 

Joukkueen yhteispeli oli selvästi syksyn aikana hitsautunut yhteen ja se raivasi tiensä alkusarjasta finaalin kokemalla ainoat pistemenetyksensä ennakkoonkin kovinta vastustajaansa ruotsalaista Järfallaa vastaan tasapelillä. Järfalla on kokenut joukkue, joka on tottunut voittamaan ja lisävärinsä keskinäisiin peleihin toi viime kauden TU:n yhden ratkaisupelaajista Melisa Niskasen siirtyminen täksi kaudeksi ruotsalaisten riveihin. Finaalissa TU ja Järfalla kohtasivat uudelleen ja ottelu kulki hienoisesti ruotsalaisten komennossa, kunnes lopussa kotijoukkueen Aija Hakala sekä Anni Widell onnistuivat tasoittamaan pelin ja edessä oli rangaistusheittokisa. Joukkueiden tasaisuus jatkui siinäkin ja vasta kuudes heittopari toi ratkaisun, kun ensin ruotsalaispelaaja epäonnistui omassa heitossaan, mutta Widell piti päänsä kylmänä ja onnistui ratkaisten kautta aikojen ensimmäisen suomalaisen seurajoukkueiden pohjoismaisen mestaruuden kotiin. Syksyn tavoitteen täytyttyä Turun Uimareiden naiset voivat olla tyytyväisiä tekemiseensä ja aloittaa valmistautumisen seuraavaan koitokseensa eli vuoden vaihteessa Järfallan emännöimään perinteiseen Trettonsdags Cupiin. 

Naisten sarjan pronssit korjasi tanskalainen HSK, joka pronssipelissä voitti toisen tanskalaisjoukkueen Tommerupin niukasti. Mukana turnauksessa oli myös TU:n junioreista koostunut joukkue, joka sai turnauksesta roppakaupalla kokemusta kovista vastustajista ja otti taas ison askeleen eteenpäin pelitaidoissaan.

Turun Uimareiden tavoittelema tuplamestaruuskaan ei jäänyt kauas, sillä miehet selvittivät helpon näköisesti tiensä finaaliin ruotsalaista Policenia vastaan. Vaikka runkosarjassa TU oli parempi, finaalissa Policen osoitti kovuutensa ja vei voiton 7-6 isäntien tuskaillessa maalinteon vaikeutta. Kuhat otti pronssimitalit ja kolmas suomalaisjoukkue eli viime vuoden mestari Cetus, jätettiin tylysti viimeiseksi eli seitsemänneksi.

Ensimmäiset suomalaiset vesipallon seurajoukkueiden pohjoismaiset mestarit: Ella Posti, Anni Widell, Anni Aikala, Maria Spoof, Sari Viljanen, Iida Kulman, Vilma Koskinen, Aija Hakala, Noora Vettervik, Elviira Tanninen, Mikaela Tanke, Nea Kuosmanen (joukkueessa mukana myös Maria Penttinen, joka oli tästä turnauksesta sivussa loukkaantumisen vuoksi)
Valmentaja: Mika Wikström

Turnaustunnelmista löytyy runsaasti kuvia TU:n Facebookista tapahtuman alta.