Sandor Unkarissa

TU:n miesten maalitykki Sándor Bárany Jr viettää välivuottaan hakien kansainvälistä kokemusta Unkarin vesipallokentiltä. Ohessa Sándorin kuulumisia Unkarista:

4.3.2017

Pelattuani syyskauden UVSE joukkueen kanssa, päätin joulutauon aikana vaihtaa maisemia. Siirryin samaa sarjaa pelaavan OSC:n B-joukkueeseen. OSC edustujoukkue on maan kärkijoukkueita ja joskus pääsemmekin katsomaan miesten Mestareidenliiga-matseja treenien sijaan. B-joukkueemme puolestaan koostuu lahjakkaista A-junnuista sekä nuorista aikuispelaajista. Samaan aikaan kanssani joukkueeseemme saapui myös entinen ykkössarjaa pelaava sentteri, joka näyttää olevan melkoinen vahvistus kokoonpanoomme. 

  Seuran vaihto Budapestin vesipallokentillä ei ole erityisen harvinaista, sillä joukkueita ja pelaajia on lukuisia ja siten valinnanvaraa riittää. Itseäni tähän motivoi pääosin mahdollisuudet pelata enemmän ja ehkä jopa vahvistaa joukkuetta jossain määrin. Kun edellisessä joukkueessa suosittiin ennemmin oman seuran kasvatteja, on uuden joukkueen visio rakentaa yhtäläinen ryhmä hyvin harjoittelevia pelaajia. Treeniaktiivisuudesta palkitaan ja vähemmän aktiiviset pelaajat saatetaan lähettää omille teilleen. Joukkueella on uusi valmentaja ja uudet tavoitteet, jotka vaikuttivat itselleni kaikista sopivimmilta. Samalla treenimatkat lyhenivät edellisestä puoleen.

Valmentajamme uudessa joukkueessa on entinen maajoukkueen sentteri Tóth László, joka on kokenut olympialaiset sekä naisten valmentajana, että itse pelaajana 3 kertaa. Kokemuksesta ja asiantuntemuksesta hänellä ei siis ole puutetta. Valmentajamme suosii kovaa treenaamista ja saapumispäivästäni lähtien olenkin päässyt kokemaan tämän. Alussa päivittäinen uinti oli 4 km, mutta pelikauden alkua lähestyessä uintimatkat lyhenivät 2-3.5 kilometriin. Nykyään uintiosuus on pelkästään kovia lyhyitä settejä, joita uidaan useita. Treenejä on 5x viikossa maanantaista perjantaihin. Keskiviikko on harkkapelipäivä ja viikonloppuna pelataan lauantain lisäksi sunnuntaisin. Huhujen mukaan saamme välillä maanantait vapaaksi :D Kaikki tämä on kuitenkin hyödyksi, sillä ilman kovaa peruskuntoa ei tässä sarjassa voittaisi juuri peliäkään. 

Valmentajan lievästi armottamasta asenteesta huolimatta hän tulee erittäin hyvin toimeen pelaajiensa kanssa ja antaa mahdollisuuden jokaiselle, joka sen eteen näkee vaivaa. Itse olen tähän asti pelannut kolmessa pelissä ja suhteellisen paljon. Tähän asti saldona on ollut muutama pallonriisto ja yksi maali. 1/B-sarjan lisäksi osallistumme Budapestin piirisarjaan, jossa vastukset ovat heikompitasoisia ja peliaikaa riittää kaikille tasaisesti. Piirisarjassa olemme parhaillaan kakkosena, mutta aikeena olisi tietenkin voittaa.

 Omasta tulevaisuudesta en vielä tarkemmin osaa sanoa missä tulen opiskelemaan ja pelaamaan ensi vuonna, mutta eiköhän sekin taas selviä ajan mittaan. Lopuksi haluaisin sanoa, että vaikka välillä on tullut vastaan pieniä vaikeuksia tai koti-ikävääkin, en missään nimessä ainakaan itse ole katunut päätöstä lähteä ulkomaille. Yhdenkin vuoden aikana voi oppia paljon ja tutustua uusiin ihmisiin, joten suosittelen ehdottomasti kokemusta kaikille sitä harkitseville.

Sándor Bárany Jr.
 

Joukkue kuva UVSE. Lisätietoa joukkueesta uvse.hu
23.10.2016

Aloitin treenaamisen kesällä TU:n mukana,mutta silloin tiedossa oli jo mahdollinen lähtö Unkariin alkusyksyllä. Tämä mahdollisuus varmistui hyvin myöhään ja lähtökin oli äkillinen. Unkarissa joukkue oli treenannut jo reilun kuukauden ennen saapumistani. Siispä suoritin ajokoulun loppuun ja otin pikaisen lähdön Budapestiin vielä syyskuun ensimmäisinä päivinä.

 

Jo Budapestiin saapumistani seuraavana iltapäivänä osallistuin UVSE-joukkueen harjoituksiin Margit-saaren upeassa maauimalassa. Syy miksi valitsin juuri tämän joukkueen oli sen matala keski-ikä verrattuna sarjan muiden joukkueiden keski-ikään. Lisäksi tämä joukkue oli edeltävänä vuonna sijoittunut Unkarin kakkossarjassa (OB1/B) ensimmäiseksi 20. joukkueen seasta, joten taitotasokin oli taattu. On myös mainittava, että ilman isäni asiantuntemusta unkarin vesipallossa, joukkueen valitseminen olisi ollut melkoisen monimutkaista. 

 

Kauden alussa oli rankkaa. Treeneissä uitiin vielä peruskuntokauden jälkeenkin lähes joka päivä, ja uinti oli kaikkea muuta kuin kevyttä. Ajan myötä siihen on alkanut kuitenkin tottua ja uintimatkat ovat lyhentyneet huomattavasti alkukauteen verrattuna. Kilometreissä mitattuna harjoituksissa uidaan keskimäärin saman verran kuin Tu harjoituksissa, mutta vauhti on hieman eri tasoa. Alkuverryttely 500-1000m jonka lisäksi 10x100 vaparia 100% teholla on lähes jokapäiväinen setti. Harjoituksen kesto on lähestulkoon sama kuin Suomessakin. Lukuun ottamatta keskiviikon pitkiä treenejä. Yleisesti ottaen harjoittelu on ollut viihtyisää ja heittämistä harjoitellaan tavattoman paljon. Joukkueessamme pelaava, myös 99-maajoukkueen, maalivahti pakottaa heittotaidon kehittämiseen ja onkin joukkueemme lahjakkaimpia pelaajia. 

 

Pelipäivänä kokoonpanoon valituksi tuleminen on jo itsessään ansio ja tämä näkyy myös treeneissä. Kokoonpanoon pääsyyn vaaditaan noin 100 aktiivisuus-%. Peliaikaa tavoittelevia aktiivisia pelaajia puolestaan löytyy riittävästi vaikka A- ja B-junnujoukkueestamme. Itselle harmittavin tilanne oli  missata Unkarin Cup -turnaus seurasiirron viivästyttyä. Joukkueemme tippui Cupista ensimmäisen turnauksen jälkeen hävittyään ammattijoukkueille, kuten Vasas ja ZF Eger. Egerin kokoonpanossa oli mukana 4 Unkarin maajoukkuepelaajaa sekä Serbian toinen maalivahti. Sarjan alettua 24.9 olen päässyt pelaamaan vasta kahdesti, mutta eiköhän pikku hiljaa pääse useammin kentälle. Tähän asti tilastot ovat 2 peliä, 2 jäähyä, 3 maalisyöttöä, 0 maalia. Minulle Unkari on ollut hieno kokemus, mutta samalla suuri muutos elämässä. Näin lyhyen ajan jälkeen kehitystä on tapahtunut lähinnä henkisesti, mutta eiköhän opitut taidot sitten selviä kun nähdään taas Suomessa! Terveisiä ja onnea kauteen! ;D

 

Sandor Barany Jr.